SİYASET

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞBAKAN'A; ''KOLTUĞUNA SAHİP ÇIKAMIYORSAN İSTİFA ET''

AP’nin verdiği karar doğrultusunda değerlendirmeler yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir Cumhurbaşkanı AP Başkanı’na ‘terbiyesiz’ derse sonuç bu olur. Televizyonlarda 24 saat Cumhurbaşkanı konuşuyor. Bir sorumluluğu var mı Cumhurbaşkanı’nın, yok. Binali Yıldırım ne yapıyor peki, koltuğuna sahip çık, çıkamıyorsan istifa et" dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) 16’ncı Olağan Toplantısı’nın konuğu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Akra Barut Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan yaptı. Başkan Erdoğan’ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği toplantıya, ANSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve ANSİAD Üyeleri’nin yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcıları Selin Sayek Böke ve Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, CHP Antalya İl Başkanı Mustafa Erdem, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, iş, medya ve siyaset dünyasından isimler katıldı. Toplantıda 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Çetin Osman Budak ve Selin Sayek Böke, öğretmenlikten iş dünyasına geçen ANSİAD üyesi işadamlarına ve öğretmen eşlerine çiçek armağan etti.

EKONOMİK BELİRSİZLİK SÖZKONUSU
ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan, yaptığı açılış konuşmasında, ekonominin belirsizliğine ve dalgalanmasına dikkati çekerek, “Bu dalgalanmanın bir kısmının küresel boyutlu olduğunu bir kısmının ise yapısal sorunlarımızla ilgili olduğu da ortadadır. Türkiye ekonomisinde cari açık oranı petrol faturası düşmesine rağmen yüzde 5’e yakın seyretmektedir. Büyüme hızımız yüzde 3’ün üzerine çıkamamakta, dolayısıyla işsizlik oranımız yükselmektedir. Son veriye göre reel sektörün döviz borçları 310, döviz varlığı 100, net döviz borcu 210 milyar dolardır. Dövizde her yüzde 1’lik artış, reel sektörün finans yükünü 6,5 milyar lira artırmaktadır” dedi.

İŞ DÜNYASI İÇİN EN İYİ TEŞVİK: GÜVEN VE İSTİKRARDIR
Antalya’ya gelen turizmcilerin geçtiğimiz yıla oranla 4 milyon 200 bin kişi azaldığına dikkat çeken Erdoğan, “2014 yılına göre 5 milyon 300 bin azalmıştır. Türkiye’de azalma oranı yüzde 32 iken Antalya’da yüzde 44’tür. Yabancıya konut satışında Türkiye genelinde 22 bin 830 adet konut satılırken, Antalya yaklaşık yüzde 27 pay alarak 6 bin 72 yabancıya konut satışı gerçekleştirmiştir” diye konuştu. Terör, Suriye savaşı, hukuk sisteminde zayıflamanın güven sorunu yarattığına değinen Erdoğan, “Cari açığı azaltmak için yatırım teşvikleri artırılmıştır, fakat hem ülke içinde hem de uluslararası ilişkilerde elverişli yatırım atmosferi yaratmamız gereklidir. Yasama, Yürütme ve Yargı bağımsızlığı güçlendirilerek bu sorunları aşmak için iktidar ve muhalefet, kamu ve özel sektör el birliğiyle çalışmak zorundayız. Elbette teşvikleri çok önemsiyoruz. Ancak iş dünyası için en iyi teşvik, güven ve istikrardır” dedi.

ANTALYA’NIN YENİ BİR HAMLEYE İHTİYACI VAR
26 yıllık bir dernek olarak, kurucular, dernek başkanları ve üyeleriyle ANSİAD’ın kurumsal ilkelerine bağlı kaldıklarını dile getiren Erdoğan, “Derneğimizin temel değerleri Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının attığı temeller üzerinde şekillenmiştir. Bu temeller üzerinde Türkiye günümüze kadar en ileri İslam ülkesi olarak yükselmiştir. Bu vizyonla Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023'te Cumhuriyetimizin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olarak dünya milletleri sahnesinde ön saflarda yer alacağına inanıyor, ümit ediyoruz” ifadelerine yer verdi. TÜRKONFED desteğiyle Antalya ekonomisi raporu hazırladıklarını belirten Erdoğan, “Bu raporla, Antalya ekonomisindeki ürün tuzağı problemine işaret etmiştik. Maalesef bu yıl bu problemi en şiddetli şekilde yaşamış bulunuyoruz. Antalya ekonomisi ciddi ölçüde kan kaybetmiştir ve gerekli dersleri çıkararak yeni bir hamle yapmamız gerekmektedir” dedi.

TABELA OLMASI ÜNİVERSİTE OLDUĞUNU GÖSTERMEZ
ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan’ın konuşmalarının ardından, soruların yöneltildiği ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu, Bir ülkenin geleceğini belirleyen en önemli unsurun eğitim olduğuna işaret ederek, Türkiye'deki eğitim sisteminin tamamıyla değiştirilmesi gerektiğini belirtti. 15 Temmuz darbesi sonrasında Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin bulunduğu ortamda eğitim sistemini nasıl bozduklarını söylediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Bizim fizikçiye, kimyacıya, matematikçiye ihtiyacımız var. Bunların olmadığı bir ülkenin büyüme şansı yok' dedim. Bana verdikleri cevap, İmam hatip okullarında da bunlar okutuluyor oldu. Biz imam hatiplere karşı değiliz, ilahiyat fakültelerine de karşı değiliz, aydın din adamları yetişmeli, toplumun ahlaki düzeyi yükseltilmeli. Ancak matematiğe ve fiziğe de ihtiyacımız var. Bugün bazı üniversitelerin fizik bölümünün kapatıldığını biliyor musunuz? İran üniversitelerinin, bilimsel makale sayısının Türkiye üniversitelerini geçtiğini biliyor musunuz? Bir tabela olması oranın üniversite olduğu anlamına gelmez” dedi.

HANGİ GEREKÇEYLE ATILDILAR BİLMİYORLAR
Akdeniz Üniversitesi'nden son Kanun Hükmünde Kararname ile atılan 8 akademisyenle görüştüğünü dile getiren Kılıçdaroğlu, "Hangi gerekçeyle üniversiteden atıldığını bilmiyorlar. OHAL kararnamesiyle üniversiteyle ilişikleri kesilmiş. Hiçbir terör örgütüyle ilgimiz yok diyorlar. Çok güzel bir söz vardır, 'Alimin ölümüyle, bir düşünce adamının ölümü, dünyanın ölümü gibidir' diye, bugün öğretmenler günü ve hocaların görevlerine son verilen gün” diye konuştu.

CEHALETİN YÖNETTİĞİ BİR ÜLKE ORTAMINDAYIZ
Bugünkü koşullarla 1923 Türkiye’sinin yargılandığına dikkati çeken CHP Genel Başkanı, “Dayanamadığım nokta da bu, eğer 10 yıl daha böyle deva ederse Türkiye çok gerilere gidecek. Afrika ülkelerinden de daha geriye gideceğiz. Milli Eğitim Bakanı ne iş yapıyor? Eğitim sistemi tepeden tırnağa sorunlarla dolu, sanattan kültürden bahsediyoruz, ülkeyi yönetenler kendi yakın tarihlerini dahi bilmiyorlar. Cumhuriyet tarihini bilmeyen insanların devleti yönettiği bir sürecin içerisindeyiz. Cehaletin yönettiği bir Türkiye ortamındayız, umutsuzluğun kaynağı da budur” dedi.

YOLSUZLUK VE AHLAKSIZLIK MÜSLÜMANLIK ADINA YAPILIYOR
George Washington Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmayı paylaşan Kılıçdaroğlu, "İslamiyet'in doğuş kurallarına bakıp “En Müslüman ülkeler hangileridir” diye bakıyorlar. 160 ülkede bunları değerlendiriyorlar. İlk 33 ülkede bir tek Müslüman ülke dahi yok. Finlandiya, Norveç, İsveç gibi sıralanıyor. 33'üncü sırada Malezya, 103'üncü sırada Türkiye var. Hangi ahlaki değerden söz ediyoruz. Yolsuzluk yapanların yükseldiği bir Türkiye. Yolsuzluk, ahlaksızlığın, siyasette her türlü alavere dalavere ve bunların tamamı Müslümanlık adına yapılıyor” diye konuştu.

KARAR UMUYORUZ GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASINA YANSIMAZ
Dış politika konusunda milli bir politika beslenmediğinden bahseden Kılıçdaroğlu, “Dış politika milli değil, kafalarına göre dış politika oluşturdular. Dış politika tam bir iflas. Dış politikanın kendine özgü bir dili vardır. İç politikaya malzeme ediliyor şu anda. Ülke, bir belediye gibi yönetiliyor” ifadelerini kullandı. Avrupa Parlamentosu'nun kararını değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye için ağır bir karar olduğunu kaydederek, düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa ve Türkiye’nin birbirinden vazgeçemeyeceğini belirten CHP Genel Başkanı, “Herkesle dost, iyi ilişkiler kuracağız. Bu karar umuyoruz Gümrük Birliği anlaşmasına yansımaz. Cumhurbaşkanı makamı ağırlığını korumak zorunda. Bir Cumhurbaşkanı AP Başkanı’na ‘terbiyesiz’ derse sonuç bu olur. Televizyonlarda 24 saat Cumhurbaşkanı konuşuyor. Bir sorumluluğu var mı Cumhurbaşkanı’nın, yok. Binali Yıldırım ne yapıyor peki, koltuğuna sahip çık, çıkamıyorsan istifa et" ifadelerini kullandı.

“HUKUK FAKÜLTELERİ NE ZAMAN KONUŞACAK?”
Ülkede hukuksuzluk olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Bunun önüne hep birlikte geçeceğiz, barolara büyük görevler düşüyor. Çünkü hukuk fakültelerinden hiç ses çıkmıyor. Hukuk fakülteleri ne zaman konuşacak? Demek ki orada bir üniversite yok” diye konuştu. Bugünkü siyasi yapıyla dikta yönetimine gidildiğini kaydeden CHP Genel Başkanı, “Güçlü parlamenter sistemle Türkiye demokrasisini kazanır. 30-35 yıldır Türkiye neren böyle açmazlarla karşı karşıya kalıyor. Darbe dönemlerinde yapılan anayasa ve yasalar Türkiye’de yeni darbelere sürekli zemin hazırlamıştır. Türkiye darbe hukukundan arındırılmadığı sürece, bu ülkeye demokrasi gelmez. Darbe hukukun değişmesi ve Türkiye’ye birinci sınıf demokrasinin gelmesi gerek” dedi.

“BAŞKANLIK BÖLÜNMEYE YOL AÇAR”

Başkanlık sisteminin Türkiye'nin bölünmesine, parçalanmasına yol açacağını dile getiren CHP Genel Başkanı, "Gayet açık ve net. Başkanlık sistemini savunan içeride de bir kişi var. Abdullah Öcalan, arzu eden İmralı Notları kitabını açar okur. Neden ısrarla başkanlık istiyor, hangi gerekçeyle istiyor. Yazıyor bunlar. Gaziantep konuşması, 400 milletvekili verin bu iş bitsin. Bu sözün ne anlama geldiğini herhalde bende biliyorum sizde biliyorsunuz Türkiye’nin bekasını ben nasıl düşünüyorsam Sayın Devlet Bahçeli’de sorumludur.
Türkiye'nin bekası konusunda hepimizin çok dikkatli olmamız lazım ve geleceğini bir kişiye teslim ederseniz, örnek mi Almanlar Hitler'e teslim etti, tüm dünya kana bulandı. ya ertesi gün savaş ilan ederse ne olacak. Onun çocukları mı askere gidecek, onun çocukları mı ölecek hayır" dedi.

ENERJİDE RUSYA’YA BİR BAĞLILIĞIMIZ YOK
18 adanın Yunan işgali altında olduğu yönündeki soruları da yanıtlayan CHP Genel Başkanı, "Milliyetçiyiz falan diyorlar, ama bunlarınki başka bir milliyetçilik. 18 adada şu anda Yunan bayrağı çekiliyor, şu anda egemenlik hakkı Yunanistan'a devredilmiş ve işgal altında, Kıbrıs konusunda da çok ciddi endişelerimiz var. Karpas’ı vermek, toprakları yüzde 29’a geriletmek istiyorlar, kıyıların neredeyse tamamını Rum yönetime vermek istiyorlar" dedi. Enerji konusunda Rusya’ya bir bağlılığımızın olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bir devlet olarak bu şekilde bir anlayış olur mu? Olmamalı, olamaz da. Bir de tuttuk nükleer santral işini de onlara verdik, devleti yönetenler devletin geleceğini düşünmek, riske sokmamak zorundadır” diye konuştu. Toplantı, ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na plaket sunumunun ardından sona erdi.

Yayın Tarihi
26.11.2016
Bu haber 444 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Bu habere ilk yorumu yazan siz olun.

ÇOK OKUNAN

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!